Aardaker, alleen de naam is al prachtig

In Vlaanderen op de rode lijst. In ons land de beschermde status. Aardaker (Lathyrus tuberosus). Een plant uit het geslacht lathyrus. Een dikke kilometer fietsen van mijn huis bloeit het. Elke zomer. Langs de spoorlijn Hengelo-Zutphen.

Vanaf begin juni fiets ik er regelmatig even langs. Kijken of ik het prachtige roodroze zie van de aardaker in bloei. Er staan maar een paar planten. Het breidt zich niet bijzonder uit. Maar het wordt ook niet minder.

Aardaker

 

Aardaker is één van mijn lievelingsplanten, die ik rondom mijn woonplaats aantref. Elke keer als ik juni het weer bloeiend aantref, slaak ik een een zuchtje van verlichting. ‘Het is er nog´. Goddank.

Andere benamingen voor deze plan zijn: aardeikel, aardmuis, muizen met staartjes, varkensnoot, aardnoot, aardkastanje, grondboon, koffieboon, zeugboon en grondpeer. Ik hou het op aardaker. Alleen de naam is al prachtig.

aardakker

Dit bericht is geplaatst in Planten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *