De vlinders van Kajarpec

Het is tien mei, een dag na mijn aankomst in Hongarije. Ik stap op een te kleine fiets en ga op pad om de omgeving Kajarpec te verkennen. Ik fiets het dorpje uit en met de laatste huizen van Kajarpec nog in het zicht besluit ik een zandweg in te fietsen. Een smal pad dat de heuvelrug opgaat waar Kajarpec tegenaan gebouwd is. Zandweg is eigenlijk niet het goede woord. De grondsoort is een lichte, kalkachtige kleisoort.  Ik heb mijn moutainbike-ervaring nodig om vooruit te komen. Om op de been te blijven. Terwijl ik naar boven glibber, hoor ik de koekoek, de wielewaal. Een nachtegaal. Het zijn  geluiden die me deze week overal begeleiden.

weggetje

Na een paar honderd meter zie ik links achter een houtwal een mooie bloemenweide. Zie vlinders vliegen. Niet veel later loop ik in die wei. Ik verblijf er een paar uur en  beleef mijn eerste kostelijke uren in de vrijwel ongerepte Hongaarse natuur. Ik maak foto’s van prachtige soorten en mijn hartslag volgt mijn opwinding. Vlinders in mijn buik.

???????????????????????????????

 

Rond het middaguur eet ik mijn lunchpakket op. Picknick in mijn uppie. Om daarna mijn weg naar boven te vervolgen. Zie daar zoveel vlinders. Tientallen op het pad bij de modder aan de rand van de plassen. Tientallen blauwtjes op de keutel van een wild zwijn. De zandweg fiets ik af tot niet verder kan. Daar zie ik bij een meidoorn  een koningspage vliegen. De prachtige page landt even tussen de brandnetels en het lukt me een paar mooie foto’s te maken. Een zandweg van in totaal misschien een 1500 meter. Ik schiet er honderden foto’s terwijl de adrenaline door mijn lijf giert. Zoveel prachtige vlinders. Ongekend.

???????????????????????????????

Blij als een kind trap ik aan het eind van de middag terug naar het huis in Kajarpec waar ik verblijf. Niet nodig te vertellen dat ik die week geregeld terugkeerde naar dat weggetje op die mooie heuvelrug.

??????????????????????????????????????????????????????????????sleutelbloemvlinder2

Amfibieën
7 photos
  • Pad
  • boomkikker
  • boomkikker2
  • boomkikker3
  • boomkikker4
  • boomkikker5
  • boomkikker6
Dit bericht is geplaatst in Natuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *